Skaldjursfond
När vi ändå är inne på temat kräftskivor. Spara skalen och skapa magi vettja. Magi i from av egenkokt skaldjursfond. Jag har samlat på mig lite räk- och kräfskal i frysen som till slut kom till användning. Vad jag ska göra med fonden nu är en annan sak. Men så länge bjuder jag på receptet och önskar att bilder kunde lukta.
Skaldjursfond ½–1 liter
1 liter skal – 2 vitlöksklyftor – 1 gul lök – 2 morötter – 0,5 rotselleri – 1 fänkål – 1 tesked dillfrön – Färsk timjan – ½ tesked paprikapulver – 1 deciliter tomatpuré – 3 deciliter vitt vin – Vatten
1 liter skal – 2 vitlöksklyftor – 1 gul lök – 2 morötter – 0,5 rotselleri – 1 fänkål – 1 tesked dillfrön – Färsk timjan – ½ tesked paprikapulver – 1 deciliter tomatpuré – 3 deciliter vitt vin – Vatten
Lägg skalen på en plåt och ställ in i ugnen på 175–200 grader i cirka 10 minuter – Fräs hackad vitlök, hackad lök, grönsaker i bitar, kryddor och tomatpuré i olja i en stor kastrull tills det får lite färg – Tillsätt skalen –Häll på vin och vatten tills det knappt täcker och koka så länge som möjligt för så mycket smak som möjligt – Sila av skalen ett par gånger så att inga bitar av grönsaker eller skal finns kvar.
Jag hällde fonden i isbits-påsar och la in i frysen för att ta fram när dom behövs. Woop!
Baserat på detta recept
Gott!