Västerbottendröm
Såhär i kräftskivetider måste jag bara tipsa om det perfekta tillbehöret. Jag är i vanliga fall in så överdrivet förtjust i typiska svenska smaker, eller svenk smaklöshet snarare. Men något som ju bara exploderar av smak är ju västerbottenost, och kan det vara mer svenskt än så tillsammans med kräftor? Ja kanske om man dessutom gör en paj av osten och fyller ut med smörstekta kantareller.
Alltså västerbottenostpaj med kantareller serevat tillsammans med kräftor, a little bit of heaven. Tips tips. Och ja jag är från västkusten så kräftor är samma sak som havskräftor, inget annat.
Västerbottenostpaj med kantareller 1 paj eller 4 små portionspajer
Pajdeg – 100 gram smör – cirka 2 deciliter mjöl – 2 matskedar kallt vatten – Fyllning – 200 gram grovriven västerbottenost – 2 styck ägg – 2 deciliter vispgrädde – Salt – Peppar – Chilipulver – 2 deciliter kantareller
Pajdeg – Mixa ihop smör och mjöl till en grynig massa – Häll i vattnet och blanda ihop till en deg – Tryck ut degen i en stor form eller fyra små och låt stå kallt minst en halvtimme – Picka skalet med en gaffel och ställ in i ugnen på 200 grader i 10–15 minuter (tills det blivit torr och lite lite färg) – Låt svalna. Fyllning – Stek kantarellerna i smör med salt och peppar – Fördela osten och kantarellerna i pajskalet – Blanda ihop ägg, grädde, salt (inte för mycket eftersom osten i sig redan är salt), peppar och chilipulver – Häll äggblandningen över osten och kantarellerna – Grädda i ugnen i cirka 30 minuter, tills äggstanningen blivit fast och ytan fått en fin färg.
Baserat på detta recept.
Vad gott!